Brownie z grilla, czy może morele w sosie jogurtowo-pistacjowym? Oto słodkości bez liczenia kalorii, a w tle zacięta rywalizacja na smaki, zapachy i kulinarne pomysły. Zobacz co się działo w IV edycji konkursu „Najlepsze w powiecie średzkim”!
Konkurs kulinarny dla kucharzy-amatorów odbył się w sobotę, 21 maja 2022 r. w Środzie Śląskiej, na terenie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego. Wydarzenie to w marcu tego roku otrzymało znak jakości Kraina Łęgów Odrzańskich Poleca.


Teren szkolny nadawał się do tego celu idealnie. Grillowanie „pod chmurką”, stoły we wnętrzu wiaty, dookoła zieleń i zabytkowy budynek ośrodka. Uczestnicy twierdzili, że podczas wydarzenia czuć było ducha rywalizacji ze względu na przewidziane nagrody, ale zaznaczali także, iż była to przede wszystkim zabawa i doskonały pretekst do integracji.


Konkurs kulinarny „Najlepsze w powiecie średzkim”. IV edycja
Wydarzenie najwyraźniej się rozkręca, ponieważ to już IV edycja. W sobotę, 21 maja do konkursu przystąpili kucharze-amatorzy, którzy mieli tam okazję zaprezentować swoje talenty i pomysły kulinarne. Na „polu bitwy” wiele się działo. Zapachy unoszące się w powietrzu, kolorowe produkty na stołach oraz opowiadania uczestników sprawiały, że chwilami emocje sięgały zenitu i udzielały się wszystkim dookoła. Nawet tym, którzy nie grillowali, a jedynie kosztowali przysmaków.


Tym razem przygotowywane były słodkości. Przepisy na desery wydawały się nieskończone, a połączenia produktów niespotykane. I wszystko to najlepszej jakości, z certyfikatem Kraina Łęgów Odrzańskich Poleca.


Rywalizacja czy dobra zabawa?
Bez wątpienia jedno i drugie! Można było to zauważyć, obserwując uczestników podczas pracy przy przygotowywaniu pyszności. Pasja grała tam pierwsze skrzypce. Pomysły zadziwiały. Niesamowite były nie tylko smaki potraw, ale i fantazyjne formy ich podania. Uczestnicy konkursu bardzo chętnie opowiadali o tym, co zaprezentują. Sporo mówili również o poszczególnych produktach, zwracając uwagę na ich zalety. Wszyscy tam bardzo mocno skupiali się przede wszystkim na jakości składników.
Cele konkursu kulinarnego „Najlepsze w powiecie średzkim”
Główne cele tego wydarzenia z certyfikatem Kraina Łęgów Odrzańskich Poleca to przede wszystkim integracja i aktywizacja lokalnej społeczności. Promowanie talentów kulinarnych mieszkańców gminy Środa Śląska. Doskonalenia umiejętności związanych ze sztuką przyrządzania potraw. Wymiana doświadczeń, dzielenie się pomysłami.
Koło Gospodyń Wiejskich Malczyce. Radosne i uśmiechnięte dziewczyny!
Dość często zauważa się, że osoby zajmujące się kuchnią, kochające gotować i szukające nowych smaków są bardzo radosne. Jedzenie jest wielką przyjemnością, która uwalnia pozytywne emocje i choć jest to ogólnie wiadome, to często o tym zapominamy, żyjąc w nieustannym pośpiechu, licząc kalorie i kontrolując wagę. Dziewczyny z Koła Gospodyń Wiejskich w Malczycach mają w sobie ogrom pozytywnej energii.


Przystąpiły do konkursu po raz pierwszy. Karolina, Ula, Joanna i Ela przygotowywały anyżowo-czekaladowe brownie z marynowanym ananasem w białym winie, z miodem i cynamonem. Widać było wyraźnie, że bawią się przy tym wyśmienicie. Cztery radosne gospodynie z Malczyc mówiły otwarcie, że biorą udział w konkursie przede wszystkim dlatego, że to wspaniała zabawa i okazja do wspólnie spędzonego czasu.


Klub Seniora. Konary w gminie Udanin
Gminny Klub Seniora w Konarach reprezentowały trzy osoby. Seniorki — Wandzia, Jadzia i Krysia — znalazły chwilę podczas przygotowywania swojej potrawy i opowiedziały o tym, z czym startują w konkursie kulinarnym. To inspiracja jabłkowa z dwoma rodzajami nadzienia. Panie mocno podkreślały, że przygotowują ją ekologicznie, na grillu elektrycznym, ponieważ leży im na sercu ochrona środowiska. Wszystkie produkty były regionalne. Szara i złota reneta, rabarbar, miód.
Z Konar w konkursie brała udział również grupa ze Stowarzyszenia Koła Gospodyń Wiejskich. Panie przyrządziły gruszkową inspirację.
Brownie z grilla. Koło Gospodyń z Chomiąży
Bardzo modne ostatnimi czasy ciasto brownie przygotowane zostało na grillu. Do tego koktajl z arbuza i również grillowany banan z gorzką czekoladą. Ale to nie koniec! Kolorowe, owocowe szaszłyki z sosem waniliowym dopełniały wachlarz pyszności. Grupa z Chomiąży bierze udział w konkursie kulinarnym od pierwszej edycji, jest więc już spore doświadczenie. Pani Danusia opowiada, że bardzo podoba jej się przyjazna atmosfera wydarzenia. Konkurencję traktuje bardzo poważnie, jako że jej zdaniem poziom jest wysoki.


Ewelina i Natalia. Familia z Wilkszyna. Prawdziwe rodzinne przysmaki
Obie Panie lubią gotować, co odzwierciedla się w ich życiu na wielu płaszczyznach. Pomysł konkursowy to mango grillowane z sosem z białej czekolady z wanilią i śmietanką kremową. Do tego morele w sosie jogurtowo-pistacjowym. Słodkości pełne witamin, kolorowe i soczyste. Palce lizać!


O nagrodach słów kilka
Najważniejsza nagroda konkursowa to możliwość zorganizowania kolejnej edycji wydarzenia w miejscowości, z której pochodzą zwycięzcy. Oprócz głównej wygranej dla biorących udział w zawodach przewidziano całą gamę wyróżnień rzeczowych, dzięki którym nikt nie odszedł stamtąd z pustymi rękami. Stowarzyszenie Kraina Łęgów Odrzańskich przekazało jako podarunki dla uczestników konkursu rękodzieła swoich twórców. Oczywiście były również dyplomy i nagrody pieniężne. Trzy wygrane o wartości 300 złotych i najwyższa w wysokości 1000 złotych. Kwoty z całą pewnością motywowały do działania, jednak stawiano przede wszystkim na dobrą zabawę.


Smakowity finał
Po degustacji pełnej emocji członkowie jury udali się na naradę. Nie mieli łatwego zadania po spróbowaniu wszystkich pyszności. Później nastąpił wielki finał.


Wyróżnienia otrzymali — Drużyna Psiar z Powiatowego Zespołu Szkół nr.2.


Drużyna Dream Team z Powiatowego Zespołu Szkół nr.2. Oprócz dyplomu młodzi kucharze otrzymali bony w wysokości 150 złotych do zrealizowania w restauracji Mariusza Komendy Sztuka Restaurant. Następnie dziękowano za uczestnictwo w konkursie kulinarnym i wyróżniano kolejno grupy — Uraczy Godków.


Familię z Wilkszyna. Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Konarach, Koło Gospodyń Wiejskich Malczyce.


Nagrody główne
Drugą i trzecią nagrodę ufundowało Stowarzyszenie Forum Sołtysów Ziemi Średzkiej
Trzecie miejsce w konkursie kulinarnym „Najlepsze w powiecie średzkim” IV edycja zajęła drużyna Klub Nowoczesnej Gospodyni Brzezinka Średzka za słodkie szaleństwo z grilla.


Drugie miejsce za inspiracje jabłkowe zajęła grupa Klub Seniora Senior + Konary.


Pierwsze miejsce za czekoladowe pyszności — Sołectwo Chomiąża. Główna nagroda to oczywiście bon podarunkowy w wysokości 1000 złotych oraz możliwość zorganizowania w Chomiąży kolejnej edycji konkursu kulinarnego „Najlepsze w powiecie średzkim”.


Partnerzy i fundatorzy nagród specjalnych
W zorganizowanie wydarzenia zaangażowani byli Specjalny Ośrodek Szkolno- Wychowawczy w Środzie Śląskiej, na którego terenie konkurs miał miejsce. Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Środzie Śląskiej, Stowarzyszenie LGD „Kraina Łęgów Odrzańskich”, Bank Spółdzielczy w Środzie Śląskiej, Forum Sołtysów Powiatu Średzkiego oraz Sztuka Restaurant, gmina Udanin i gmina Malczyce. W skład jury głównego wchodzili Sebastain Burdzy, Wojciech Mieliński i Mariusz Komenda.


Każdy, kto rozsmakowywał się w pysznościach przygotowanych w ramach zawodów kulinarnych, o których jest tu mowa, ten wie, jaki był to raj dla podniebienia. Zabawa ta ma sporo kalorii, jednak czymże jest życie bez smaku? Konkurs kulinarny „Najlepsze w powiecie średzkim” kolejną edycję będzie miał w Chomiąży. O tym już niebawem...

